Werk van een boer

Iedere dag drinken veel mensen in Nederland een glas melk en eten een boterham met boter en kaas als ontbijt. Dit komt niet zomaar op tafel te staan, hier gaat een heel proces aan vooraf. Het begint allemaal op een boerderij. Een melkveehouderij houdt koeien om melk te produceren, speciaal voor de mens. De meeste melkveebedrijven in Nederland zijn familiebedrijven die al generaties lang bestaan. In Nederland zijn er zo’n 16 duizend melkveehouderijen.  Er zijn verschillende manieren hoe koeien gemolken kunnen worden. Zo kan de boer het zelf dan, dan zal dit waarschijnlijk twee maal per dag met een melkmachine gebeuren. Als er een melkrobot is, kiezen de koeien zelf wanneer ze gemolken worden. De melk wordt bewaard in een koeltank en twee keer per week opgehaald door een vrachtwagen van de zuivelfabriek. Hier worden vervolgens ook andere producten zoals kaas gemaakt. Behalve koeien worden ook schapen, geiten, paarden en kamelen gehouden voor melk.

Verschillende soorten boeren

Een boer of boerin kan iemand zijn die dus leeft van de veeteelt. Echter zijn er andere boeren die leven van de landbouw. Iemand die zich alleen bezighoudt met het verbouwen van gewassen noemen ze akkerbouwers of agrariërs. Een dag van een akkerbouwer ziet er heel anders uit dan een veehouder. Een akkerbouwer bewerkt het land om er planten te laten groeien zodat je ze kunt verkopen. Op akkers kun je planten zoals aardappelen, suikerbieten, graansoorten, snijmaïs en nog veel meer. Deze planten worden op verschillende manieren geoogst. Dit kan met de hand of met machines.

Afhankelijk van boeren

De Nederlandse bevolking is afhankelijk van de landbouw voor onze eerste levensbehoefte; voedsel. Door boeren hebben we brood, kaas, melk, boter, aardappelen, en nog veel meer. De producten van de landbouw wordt dus in Nederland gebruikt, maar wordt er ook veel geëxporteerd. Zo schommelt de landbouwexport al jaren tussen de 17 en 20 procent van de totale handel. Dit levert natuurlijk een hoop geld op. In 2021 was dit maar liefst 104,7 miljard euro.

Tractoren 

Iedere boer heeft wel een tractor. Een tractor brengt het gras naar de boerderij en daar wordt het in een bult gereden. Je mag niet zomaar met een tractor over de openbare weg rijden, daar heb je een trekker rijbewijs voor nodig. Je kunt vanaf 16 jaar je rijexamen doen voor het rijbewijs T. Op eigen terrein mag er wel gereden worden zonder rijbewijs. Om een tractor op te pimpen kan je verschillende dingen aanschaffen, zoals een Heftruckstoel via Mister Agri, een achteruitkijkcamera, een driepuntsbok, of een aanhangwagenkoppeling tractor. Er zijn nog een hoop andere spullen waarmee je jouw tractor zo comfortabel mogelijk maakt.

Kwekers

Een tuinder of kweker wordt in de regel geen boer genoemd. Een tuinder is een agrarisch beroep waarbij op grote schaal gewassen zoals groenten, bomen, bloembollen of kruiden worden geteeld. Dit wordt ook wel tuinbouw genoemd. Kwekers zijn ook geen boeren, zij produceren de zaden van groenten, bloemen en kruiden voor de zaadbedrijven. De Nederlandse bloemen- en plantenexport sloot in 2021 af met een nieuw record van maar liefst 7,3 miljard euro.