Verzamelen als hobby of een dwang?
|Je kunt het zo gek nog niet bedenken of iemand verzameld het wel. In de volksmond worden mensen met een verzamelstoornis ook wel ‘hoarders’ genoemd. Zij hebben een sterke behoefte om bepaalde voorwerpen te bewaren. Het wegdoen van deze voorwerpen gaat samen met het gevoel van lijden. Veel mensen met deze stoornis beginnen al op jonge leeftijd met het verzamelen van spulletjes, zoals knuffels, knikkers, speelgoed autootjes of barbiepoppen. Het zoeken van ontbrekende dingen kan voor veel mensen een boeiende bezigheid zijn. Het komt vaak voor dat traumatische gebeurtenissen de oorzaak kunnen zijn van de verzamelwoede.
Verschillende verzamelingen
Het meest bekende voorbeeld van verzamelingen zijn postzegeltjes, sleutelhangers, handtekeningen, suikerzakjes, voetbalplaatjes, pokemon kaarten en schelpen. Echter kan elk voorwerp verzameld worden. Soms zijn dit dus ook vreemde spullen om te bewaren, zoals bananen stickers, nagels, melkflessen en pennen. Iemand die pennen verzameld heeft waarschijnlijk niet alleen de goedkope pennen van de action, maar ook hele dure pennen. Pennenverzamelaars hebben waarschijnlijk ook wel een parker vulpen, cross vulpen en een balpen mont blanc op hun bureau liggen. Verzamelingen kunnen naast dat ze ruimte innemen ook erg duur zijn. Er zijn bijvoorbeeld ook mensen die auto’s verzamelen.
Dwangmatige hamsterstoornis
Naast kleine verzamelingen die nog in je kast weg te stoppen zijn, zijn er ook mensen die lijden aan een dwangmatige hamsterstoornis. Dit noemen ze ook wel disposophobia. Een woning van een dwangmatige verzamelaar kan zo overvol raken dat er geen ruimte voor normale bewoning overblijft. Veel verzamelaars schamen zich voor hun huis. Mensen mogen dus nooit binnenkomen en de gordijnen blijven dicht. Een hoop mensen kunnen niet begrijpen waarom iemand het zo ver zou laten komen. De mensen die deze stoornis hebben, hebben vaak hulp nodig om hun huis helemaal leeg te halen en de spullen die hij of zij niet nodig heeft weg te gooien. Dit is niet een makkelijke taak. In Amerika is hier ooit een programma over gemaakt, genaamd ‘Hoarders’. Deze show toont de echte strijd en behandeling van mensen die lijden aan een dwangmatige hamsterstoornis.
Verzamelstoornis
Naar schatting heeft zo’n twee op de vijf mensen van de bevolking last van extreme hamsterdrang. Zo’n stoornis kan veel effect hebben op het dagelijks leven van de persoon in kwestie. Echter kan het ook de mensen om hun heen veel ellende brengen. Uit onderzoeken blijkt dat er in elk geval drie factoren invloed kunnen hebben op de oorzaak van de stoornis. Allereerst is je familie waarin je geboren bent een grote invloed. Kinderen van verzamelaars lopen een grotere kans hier ook last van te hebben. Naast opvoeding speelt erfelijkheid ook een rol. Bij een derde van alle extreme verzamelaars lijkt er sprake te zijn van een bepaalde genetische verzameling. Daarnaast kan een trauma ook een oorzaak zijn, spullen kunnen werken als een soort troost. Als laatste kan het ook een neurologische oorzaak hebben. Zo lijden deze mensen naast een verzameldrang ook vaak aan ADHD. Tegenwoordig zijn er gelukkig specifiek op hoarding gerichte vormen van cognitieve therapie in opkomst. Dit zou mogelijk kunnen helpen tegen het verzamelen.