Vaststellingsovereenkomst van werkgever ontvangen

vaststellingsoverreenkomstUw baas is bezig met een reorganisatie en probeert een aantal personeelsleden eruit te werken. Dit kan met een zogenaamde vaststellingsovereenkomst. Op de een op andere dag kan u zo’n overeenkomst ontvangen. Uw werkgever kan u mededelen dat er geen werk meer voor u is en dat u ontslagen wordt. De werkgever zal u ook meteen onder druk zetten om het document te ondertekenen. Maar is het wel zo slim om direct uw handtekening te zetten?

Behoud het recht op een WW-uitkering

Als u ontslagen wordt dan komen er vaak flinke financiële zorgen bij kijken. Het is belangrijk dat u de kosten voor uw ontslag kan dekken met een WW-uitkering. Bij het tekenen van een vaststellingsovereenkomst is het logisch dat u bang bent dat u nu geen rechten meer heeft. Gelukkig hoeft dit geen probleem te zijn. Het is vooral belangrijk om uit te zoeken of de overeenkomst op de juiste manier is opgesteld. Als de overeenkomst op de juiste manier is afgesloten behoud u gewoon het recht op een WW-uitkering. Het is alleen belangrijk dat het recht hierop op de juiste manier geformuleerd wordt. Daarnaast moet het correcte opzegtermijn in acht genomen worden. Wilt u er zeker van zijn dat uw WW-uitkering behouden blijft? Neem direct contact met ons op en laat een jurist naar de vaststellingsovereenkomst kijken. Wij controleren elke regel in de overeenkomst en kunnen direct zeggen of u bij ondertekening nog recht heeft op een WW-uitkering. Ook controleren wij het concurrentiebeding in uw overeenkomst.

Bedenktijd na ondertekening

Heeft uw baas u enorm onder druk gezet en hebt u hierdoor getekend? Geen probleem u kan direct met ons contact opnemen. Bij de eerste vaststellingsovereenkomst heeft u een wettelijke bedenktijd van 2 weken. Staat er geen bedenktijd in de overeenkomst? Dan heeft u automatisch 3 weken bedenktijd. Neem wel direct contact met ons op zodat we nog binnen dit termijn actie kunnen ondernemen. Heeft u de eerste overeenkomst afgewezen en de 2e overeenkomst wel getekend? Dan heeft u geen wettelijke bedenktijd. Denk dus goed na en probeer eigenlijk geen handtekening te zetten zonder controle door een advocaat.

Wat staat er in een vaststellingsovereenkomst?

In de vaststellingsovereenkomst staat dat de arbeidsovereenkomst beëindigt wordt en de reden hiervan. Als u een WW-uitkering na het tekenen wil krijgen, dan moet dit een neutrale reden zijn. Bijvoorbeeld een verstoorde arbeidsrelatie of bedrijfseconomische redenen. Daarnaast moet er een wettelijk opzegtermijn zijn opgenomen en staat de transitievergoeding erin opgenomen. Het is handig om te weten dat er een wettelijke transitievergoeding is. Dit bedrag is eigenlijk de bodemprijs. U kan dus onderhandelen om dit bedrag hoger uit te laten vallen. Bijvoorbeeld omdat u misschien uw leeftijd tegen heeft en u verwacht langer bezig te zijn met het vinden van een nieuwe baan. Laat een advocaat altijd uw overeenkomst controleren voordat u een handtekening zet. Neem direct contact met ons op als u vandaag nog een overeenkomst ontvangen heeft. Wij gaan direct aan de slag om een overeenkomst te controleren.

Meer over het het arbeidsrecht op Rechtskundig.