Regelgeving bij een houten woning bouwen

houten woningEen houten woning bouwen is de laatste jaren sterk in populariteit gegroeid. Er zijn dan ook een heleboel voordelen te vinden die een houten woning bouwen aantrekkelijker maken dan een stenen woning. Echter, met welke regelgeving moet je precies rekening houden?

Voorschriften

Er zijn een aantal voorschriften die je in de gaten moet houden bij de start van een houten woning bouwen. Deze voorschriften kunnen per iedere gemeente verschillen, het is dus aan te raden om je van te voren goed in te lichten over de voorschriften die in jouw gemeente gelden. Zo hebben sommige gemeenten enkele voorschriften over het gebruik van bepaalde materialen en stijlen bij het bouwen van een woning. Deze voorschriften zijn meestal gelijk voor zowel een stenen als een houten huis. Daarnaast is een houten woning bouwen bij sommige gemeenten niet eens toegestaan. Echter zie je dit de laatste tijd steeds meer verschuiven en ziet iedere gemeente het belang van een houten woning wel in.

Vergunningen

Vooral wanneer je een houten woning wilt bouwen op een stuk braakliggende grond is het raadzaam om van te voren informatie in te winnen over de voorschriften en vergunningen die de gemeente hanteert. Vooral het aanvragen van de juiste vergunningen kan een tijdrovend proces zijn wanneer dit in eerste instantie niet goed verloopt.

Hulp van aannemer

De meeste houten woningen die worden gebouwd worden in opdracht van een particulier gebouwd. Hierbij is het meestal zo dat de particulier al vrij snel een proces aangaat met de aannemer. De aannemer weet dan ook meestal precies op welke regelgeving je moet letten bij het bouwen van een houten woning. Daarnaast is het ook altijd aan te raden om bij je gemeente na te vragen wat zij precies voor regelgeving hanteren. Een houten woning bouwen in combinatie met een aannemer is dus niet alleen een goede optie wanneer je zelf niet de mogelijkheid hebt om te bouwen. Ook ben je van te voren goed op de hoogte van de regels over het bouwen van een houten woning.

Op maat gemaakt houten huis

Uiteraard kun je er natuurlijk ook voor kiezen om de woning geheel zelf bij Houtbouwland op maat te maken. Het grote voordeel hiervan is de vrijheid die je tijdens het bouwproces hebt. Doordat je zelf de woning bouwt maak je over iedere keuze zelf de beslissing. Het houten huis wordt hierdoor al snel een eigen thuis waar je je compleet gelukkig in voelt. Het zelf bouwen van een houten huis vergt echter wel veel technisch inzicht en je moet ook zeker goed weten wat je doet. Als je hier niet zeker van bent is het aan te raden om het huis op maat te laten maken door een aannemer. Deze aannemer heeft veel ervaring met het bouwen van een houten woning. Dit uit zich niet alleen tijdens de ontwerpfase over enkele keuzes die gemaakt moeten worden over het uiteindelijke huis. Dit uit zich echter ook tijdens het aanvragen van de benodigde vergunningen. De aannemer is ook hier prima toe in staat om je van vakkundig en professioneel advies te voorzien.