Invloed van het internet

Iedere dag maken mensen gebruik van het internet. Of dit nou is om iets op te zoeken of met andere mensen te communiceren. De jongeren van tegenwoordig zouden nu al geen leven zonder internet kunnen voorstellen. Terwijl hun opa’s en oma’s nog de tijd hebben meegemaakt dat er helemaal geen internet was. De technologie is het afgelopen twee decennia enorm gegroeid. Ongeveer vijftien jaar geleden maakte we nog gebruik van de klap telefoontjes. Deze liggen bij de meeste mensen nu in de kast en maken gebruik van een smartphone, waarmee je zowat alles kan doen wat je ook op een laptop of computer kan doen.

Werkgelegenheden door internet

Internet is enorm groot. Zo kan je op socialmedia, kan iedereen een eigen website maken en zijn er verschillende streamingdiensten. Daarbij kan je via het internet ook makkelijk nieuwe vacatures tegenkomen. Je kan precies zien waar ze bij jou in de buurt nog op zoek zijn naar werknemers. Door het internet zelf zijn er ook meer banen op de markt gekomen. Zo zijn er influencers, huren werkgevers mensen in om de social media’s en websites van het bedrijf op orde te houden en is er zelfs een marketing bureau die bedrijven helpt bij de marketing van hun website. Bij een SEO marketing kanaal zorgt de marketeer dat een website beter vindbaar wordt in de zoekmachine. Er zijn zelfs opleidingen in communicatie en social media. Dit was er vroeger natuurlijk helemaal niet.

Online artikelen

Door de opkomst van het internet worden de papieren kranten veel minder gebruikt door de mensen. Je kan nu namelijk ook alles gewoon op het internet vinden. Met één klik kom je zo tientallen artikelen tegen over het onderwerp dat jij interessant vindt. Veel mediabedrijven hebben een betaal slot op de artikelen geplaatst waardoor niet alles gratis gelezen kan worden en er toch een soort verdienmodel aan verbonden zit. Er zijn een hoop voordelen aan de online artikelen. Zo is het veel actueler, kun je de artikelen van veel verschillende media’s lezen en hoef je niet altijd te betalen. Echter worden kranten ook nog steeds door veel mensen gebruikt. Sommige mensen lezen het liever van papier, dan dat ze dat online moeten lezen.

Onzekerheden

Het internet heeft dus een hoop voordelen. Je kan makkelijk met mensen in contact komen en informatie vinden. Echter heeft het ook een nadeel. Door social media ontstaat er namelijk bij best veel mensen, voornamelijk jonge meiden, onzekerheden. Iedereen plaats namelijk de leukste foto’s van zichzelf of bewerken deze zelfs en hopen hierop veel likes en reacties te krijgen. Wanneer dit niet gebeurd is dit natuurlijk niet zo leuk. Ook worden veel meiden onzeker omdat ze zichzelf misschien niet net zo mooi vinden als de modellen. Dit probleem wordt de laatste jaren wel onder ogen gezien, zo proberen bijvoorbeeld een aantal influencers ook transparanter te zijn. Daarbij stimuleert social media ook FOMO. FOMO staat voor fear of missing out, dat betekent de angst om iets te missen. Wanneer jij nou op je Instagram een video langs ziet komen van je vriendinnen had je daar misschien wel heel erg graag bij willen zijn.