Goedkoop wonen in een prefab huis

Het bouwen van prefab huizen heeft de afgelopen periode flink aan populariteit gewonnen in Nederland. Tegenwoordig worden er volledige wijken gebouwd, waarin prefab huizen de basis prefabvormen. Met een prefab huis heb je veel sneller de beschikking over een degelijke woning, dan bij de bouw van traditionele woningen. Dit komt door het feit, dat een prefab huis op twee plekken tegelijkertijd wordt opgebouwd. Enerzijds wordt er op de bouwplaats van je woning gewerkt aan het leggen van een fundament, terwijl er tegelijkertijd in een fabriek wordt gewerkt aan het produceren van de verschillende componenten voor de bouw van de woning. Doordat de prefab huis op de bouwplaats enkel nog in elkaar hoeft te worden gezet, ben je bij de bouw niet afhankelijk van bijvoorbeeld de weersomstandigheden. De kans op vertragingen is zo een stuk kleiner, dan bij de bouw van een traditionele woning. Dat is niet het enige voordeel, ook heeft een prefab huis vaak een betere isolatie, waarmee je flink op de energiekosten kunt besparen! Daarnaast liggen de prefab woning prijzen lager dan traditionele woningen.

Prefab huis laten bouwen

Wanneer je ervoor kiest om een prefab huis te laten bouwen, wordt er zoals eerder in dit artikel genoemd op twee plekken tegelijkertijd gewerkt. Zodra de losse componenten van de woning opgeleverd zijn vanuit de fabriek, kan het geheel als een soort bouwpakket in elkaar worden gezet op de gelegde fundering. Het maakt hierbij nauwelijks uit hoe het weer is, zodat de bouw van de woning geen vertraging oploopt. Zodra alle onderdelen in elkaar zijn gezet, is de woning wind- en neerslagbestendig, zodat begonnen kan worden aan de afwerking van de woning.

Geef de prefab huis een eigen stijl

Logischerwijs is de basis van alle houtskeletbouw woningen in een wijk gelijk, doordat de componenten van de woningen tegelijkertijd in een fabriek worden geproduceerd. Er bestaat echter het misverstand, dat alle woningen in dit geval ook gelijk zullen worden in het eindresultaat. Bij prefab huizen is het namelijk mogelijk om de woning een geheel eigen stijl te geven, zodat je de woning aan kunt laten sluiten bij je eigen voorkeuren en wensen. Voorbeelden van manieren waarop je de woning uniek kan maken, is door de indeling van de kamers bijvoorbeeld zelf te kiezen, zelf te bepalen welke kleur de kozijnen en deuren moeten krijgen, enzovoorts. Doordat iedereen zijn of haar prefab huis in de wijk een eigen identiteit geeft, blijven de woningen uniek!

Kosten van een prefab huis

Het is duidelijk dat de keuze voor een prefab huis een aantal belangrijke voordelen met zich meebrengt. De woning is energiezuiniger door de betere isolatie, de woning kan sneller opgeleverd worden dan een traditionele woning en je kunt de woning een volledige eigen stijl geven. Daarbij is een woning vaak relatief goedkoop! Voor een gemiddelde vrijstaande prefab huis ben je ongeveer €180.000 kwijt, waarbij de precieze prijs vanzelfsprekend afhankelijk is van de inrichting en de wensen die je op het gebied van de afwerking hebt. Een specialist in prefab huizen kan je een beter beeld geven van de mogelijkheden die er met een bepaald budget zijn.