Een sauna is meer dan een warmtebron alleen

De meningen over het bezoeken van de sauna lopen nogal uiteen. De een vindt de sauna overheerlijk, de ander gaat warmte liever niet vrijwillig aan. Toch is de sauna zoveel meer dan ‘vrijwillig zweten’. De sauna biedt talloze andere voordelen vooral als je een sauna korting boekt.

Helend, hygiënisch en hemels

Warmte omvat natuurlijk wel een groot gedeelte van de sauna. De oorsprong van de sauna ligt in de warmte – sauna betekent vrij vertaald: ‘een droog hete luchtbad’ – en speelt in iedere sauna een rol. Er bestaat geen sauna zonder een warme kamer (veelal een stoomcabine).  Je moet dus wel opgewassen zijn tegen een klein beetje hitte, want de gemiddelde stoomcabine heeft een temperatuur van 90 graden Celsius. Als je daar niet bepaald voor warm loopt, die hitte, hoef je je geen druk te maken. In de sauna zijn talloze andere ontspannende mogelijkheden. Toch is eventjes die warmte doorstaan een slimme keuze. Een kwartiertje in de warmte zitten en goed zweten, werkt al reinigend en hygiënisch voor je lichaam, is helend voor je geest en zorgt dat je écht kunt ontspannen.

Lekker weg deinzen tijdens een massage

Steeds meer sauna’s in Nederland beschikken over massagestoelen, massageruimtes en sommige hebben zelfs speciale massagedagen. Het masseren en bezoeken van de stoomcabine wordt steeds meer in één adem uitgesproken. Daarnaast wordt het gezien als een soort van yin-yangcombinatie; ze hebben elkaar nodig om tot het optimale doel van de sauna te komen: reiniging van zowel het lichaam als de geest. Overigens zijn die massages ook gewoon heel aangenaam. Slaapverwekkend lekker, bijna! Gelukkig mag je in veel sauna’s je ogen rustig sluiten tijdens de massage, zodat je heerlijk kunt wegdromen terwijl je comfortabel wordt gemasseerd.

Natuurlijk anti-stressmiddel

Stress speelt een groot gedeelte in onze hectische, drukke en prestatie-vragende maatschappij. Om stress tegen te gaan, vind je op internet een groot assortiment aan producten en zogenaamde informatie die de stress tegengaat (zoals het drinken van een bepaald drankje, het eten van bepaalde bessen en noem maar op). Niets werkt beter tegen stress dan een uitgebreid sauna bezoekje! De sauna stamt uit 1004 en toen al hadden de Finnen door, dat het plaatsnemen in een hittecabine ontspannend werkt. En dat vinden zij nog steeds, want op het platteland bevallen Finse vrouwen zelfs in de sauna. De Finnen zien het zo: zweet de stress eruit en laat de ontspanning erin.

De sauna is er voor iedereen

Om de sauna te bezoeken, hoef je geen naturist te zijn. Niet iedereen vindt het prettig om naakt tussen andere mensen te zijn, of andere mensen naakt te zien. Liever niet naakt zijn, hoeft niet te zeggen dat je een saunabezoek op je buik kunt schrijven. Bijna iedere sauna in Nederland heeft wekelijks een badpak-dag (sommige sauna’s wel vier!), zodat je rustig kunt genieten van de sauna. Zorgen over jouw lichaam of het lichaam van een ander, die hoef je dan niet te hebben. Je kunt dan écht de kernwaarde achter de sauna ervaren: ontspannen.